Συμβουλές στα παιδιά που αθλούνται

Όλοι συμφωνούμε ότι τα παιδιά εκτός από τις ώρες που είναι υποχρεωμένα να περνούν στο σχολείο και τις ώρες που προετοιμάζονται για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας, είναι καλό να παίζουν αθλητικά παιχνίδια.

Η ανάγκη των συλλόγων αλλά και των γονιών να γίνεται περισσότερο οργανωμένη η προσπάθεια με τελικό στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης συχνά επιβάλλει την εφαρμογή αυξημένων καθημερινών προπονητικών φορτώσεων που για να αντεπεξέλθει το παιδί χρειάζεται ο απόλυτος σεβασμός σε κάποιους κανόνες σωστής διατροφής και ατομικής υγιεινής.

Για να έχουμε καλύτερη επίδοση στα παιδιά, οι τροφές που καταναλώνονται και μετατρέπονται σε ενέργεια πρέπει να ανταποκρίνονται στα στοιχεία της Μεσογειακής Δίαιτας.

Ποσοστιαία δηλαδή 60% ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (μακαρόνια,ρύζι,πατάτες,ψωμί, όσπρια,σαλάτες,φρούτα,λαχανικά) 25% ΛΙΠΗ (λάδι,βούτυρο,λίπη κρεάτων) 15% ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ (κρέας,ψάρι,κοτόπουλο).

Το καθημερινό διαιτολόγιο πρέπει να αποτελείται από πλούσιο πρωινό, ένα κύριο γεύμα, (τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν την προπόνηση ή τον αγώνα,ένα ελαφρύτερο, ένα βραδινό και πιθανόν 1 ή 2 μικρογεύματα από φρούτα κυρίως που θεωρούνται απαραίτητα.Επεξηγηματικά

Τα παιδιά που έχουν προπόνηση στις 16.30 πρέπει ή να τρώνε στις 13.00 ή αν υποχρεωτικά τρώνε αργότερα το φαγητό τους δεν πρέπει να περιλαμβάνει κρέας και βαριές σάλτσες αλλά μόνο λίγα λαχανικά,ζυμαρικά και φρούτα.Το πλήρες γεύμα θα το κάνουν στις 7 ή 8 το βράδυ.

Αντίθετα τα παιδιά που αρχίζουν προπόνηση στις 7.00 ή στις 21.30 θα τρώνε πλήρες μεσημεριανό και πιθανό λίγα φρούτα,κεικ ή μπισκότα και χυμούς φρούτων 1 ώρα τουλάχιστον πριν την προπόνηση και ένα ελαφρύ γεύμα μετά το πέρας της άθλησης πριν κοιμηθούν (σούπα,γιαούρτι,σαλάτα,φρούτα).Το πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει γάλα ή τσάι,ψωμί ψημένο με μέλι ή κέικ ή δημητριακά με γάλα,χυμό πορτοκάλι ή ένα τοστ με κασέρι και φιλέτο γαλοπούλα.

Το νερό που περιέχει ο ανθρώπινος οργανισμός αντιστοιχεί στα 2/3 του συνολικού βάρους του σώματος .Μεταφέρει θρεπτικές ουσίες,συμμετέχει στις μεταβολικές αντιδράσεις, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.

Οι ανάγκες σε νερό εξαρτώνται από την ποσότητα που ο οργανισμός αποβάλει ημερησίως υπό μορφή ιδρώτα και κυρίως ούρων τα υγρά.Σημαντικό είναι να μην αφήσουμε το παιδί να διψάσει,δίνοντας του υγρά με τη μορφή νερού και χυμών κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα,συχνά και σε μικρές ποσότητες.

Η άθληση βοηθά το παιδί να αναπτυχθεί κανονικά να αισθάνεται καλά να έχει κοινωνική συμπεριφορά να σέβεται κάποιους κανόνες υγιεινής

Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις κλιματολογικές συνθήκες και να επιλέγουμε τα κατάλληλα ρούχα.Να μην αφήνουμε το παιδί ιδρωμένο μετά την προπόνηση,εκτεθειμένο στη βροχή ή κυρίως στον αέρα,να στεγνώνουμε τα μαλλιά του πάντα μετά το τέλος και να καλύπτουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη του σώματος και κυρίως το κεφάλι.

Η καθαρότητα του σώματος μετά από κάθε αθλητική προσπάθεια είναι το πρώτο μέλημα του μικρού αθλητή.Συνιστούμε τα μαλλιά να διατηρούνται κοντά γιατί είναι ευκολότερο να στεγνώσουν μετά την προπόνηση.

Για τα μάτια πρέπει να χρησιμοποιούμε κολλύριο όταν έχουμε την αίσθηση του τσουξίματος του πόνου ή του δακρύσματος.Ο λαιμός δεν πρέπει να υποβάλλεται σε έντονες θερμοκρασιακές αλλαγές με παγωμένα ροφήματα και να προσπαθούμε να αναπνέουμε από τη μύτη όταν είμαστε σε κρύο περιβάλλον.

Καθημερινή καθαρότητα με συχνή αλλαγή στις κάλτσες έτσι ώστε να είναι πάντα στεγνές.Τα παπούτσια να είναι καλής ποιότητας και να πληρούν τις προδιαγραφές του αθλήματος ή των ιδιαιτεροτήτων του σώματος του αθλητή.

Είναι βέβαιο ότι εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές τα παιδιά θα χαρούν περισσότερο το άθλημα και αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις που καθημερινά θα μπορούσαν να συμβούν και θα τα κρατούσαν μακριά από τις προπονήσεις

Άρθρο του αθλητίατρου δρ. Εμμανουηλίδη Όμηρου

ΝΟ Λάρισας
ΝΟ Λάρισας

Ο ΝΟΛ (Ναυτικός Όμιλος Λάρισας) ιδρύθηκε το 1980 στη Λάρισα, με σκοπό την διάδοση και σωστή εκμάθηση της κολύμβησης, της υδατοσφαίρισης και της καλλιτεχνικής κολύμβησης στην Ελλάδα.

Πληροφορίες